tirsdag 1. oktober 2013

Hvordan lage seg en varm frokost uten å forlate øvre køyeplass i en 6-køyers liggevogn.




Jeg hadde tenkt å legge denne på Kjøkkenhelter, men egentlig er det jo ikek rare oppskrifta jeg kommer med. Så vi tar den her. 


My har vært på en kortere Interrail. ( Ja, det er allerede uker siden.) Mye god og ny mat å smake på finner man på reise, selv om man som vi ikke reiser så veldig langt, men til frokost er My strengt konservativ og vil ha sterk, svart te og havregrøt. Men på nattoget mellom København og Amsterdam er det ikke en gang spisevogn. Og toget er ikke inne før ut på formiddagen. Uten større forberedelser vil man lett ende opp med et pappbeger fra Deutche Bahn med tevann fra ei kanne man ikke trenger å være blodhund for å kunne konstatere at noen tidligere har brukt til kaffe, samt en tepose og en reduksjon av reisebudsjettet på 2,5 euro. Med litt flaks har man en Flap Jack i veska. Det er mye mat i de engelske havrekakene. 


Nå skal jeg lære deg hvordan du unngår sånt. Og får deg en ypperlig frokost. Forutsatt at du liker te og havregrøt. 


  • Ha med deg en god termos, og før nattogtransporten varmer du den godt og fyller den med kokende vann. Skru lokket godt på.
  • Fyll et ¼ liters syltetøyglass litt over halvfullt med havregryn, 1/8 ts salt og noen rosiner. ( Og litt sukker om du må ha det.) 
  • Ikke fall for fristelsen til å bruke av tevannet. Da blir vannet for kaldt til å trekke te i neste morgen. Kjøp te i kiosk eller på den akk så utskjelte Starbucks på kvelden.
  • Når du våkner i din seksmanns liggevogn der fire ukjente og ditt reisefølge har sovet under hver sitt Deutche Bahn-fleecepledd i fulle klær, er det fint hvis du kan en meditasjonsgreie, pleier å be morgenbønn eller- enda bedre- har Reiki. En god morgenreiki tar nemlig en time. For det er jo ikke sikkert de andre har våknet enda. Jo, du kan gå på do, da. Men ikke herje for mye.
  • Men så.
  • Dra fram: Termos. Våtservietter (vask hendene). Plastpose å legge ting på eller i. Teposer. Glasset med havregryn. Ei skje. (Eller en Knaffel, om det er det du har.) 

  • Slå vann på havregrynene, ikke helt fullt. Skru lokket på termosen igjen, mens du samtidig unngår brå bevegelser som kan få grøtglasset til å velte. Rør rundt i grøten med skjea, slikk av skjea og skru på lokket til grøten.
  • Ta skjea ut av munnen og legg den på plastposen. Eller oppi, hvis det er der posen er rein.
    (Du kan selvfølgelig sitte med skjea i munnen mens du lager ferdig frokosten, med mindre der Konduktør eller die Grensepolizei sender bikkja foran seg og stikker hodet inn og du har bruk for å vennlig og beroligende svare: Norwegish mens du takker din skaper eller skjebnen for at du tilhører den delen av menneskeheten som har papirene i orden. Men forresten1: Slikt skjer på toget Fra Europa til Køben, ikke nedover. Forresten 2: Drev ikke jeg og lærte deg å lage varm frokost i overkøya? Tilbake dit.)
  • Finn fram teposer nok til resten av tevannet. Beregn 1 pose til 3 dl vann. Det MÅ være tråd i posen og sjekk at den sitter fast.
  • Skru svært forsiktig igjen korken, så ikke teposen løsner fra tråden og faller til bunns.  Da vil siste delen av teen din bli bitter, og kanskje reisefølget ditt også, om hun sover lenger enn deg og skal drikke det som er igjen på termosen.
  • Etter 4 minutter ( 3 greier noen seg med) åpner du termoslokket like forsiktig og lirker teposene opp igjen. Lukk termosen så du ikke søler varm te på amerikaneren som sover i underkøya og kanskje akkurat da setter seg opp for å ta på seg skoene.
  • Nå er både teen og grøten ferdig, begge er varme, men spis grøten din nå, før den blir kald.
  • Hvis dansken i midtre køye under deg stirrer på deg, er det nok fordi han er misunnelig. Jeg skulle se hvem som kan trekke kaffe og steike danske wienerbrød i en sekskøyers liggevogn på Deutche Bahn. Det er deilig å være norsk- på toget!

3 kommentarer:

Nemorosa sa...

Praktisk, observant, humoristisk. Jeg hadde ikke giddet. En banan og litt vann - that's it...

tanteMy sa...

Jeg MÅ ha frokost. Resten av dagen er jeg fleksibel, men dårlig frokost setter preg på hele dagen.

Syltegeek sa...

tanteMy, reisehackeren!