mandag 22. juli 2019

Midlertidig bevegelseshemma. 2

Å få hjelp, og å dirigere med språk

Jeg har snille besøkende som hjelper meg når alt er så tungvint, tar lang tid og i en viss grad ikke lar seg gjøre uten hjelp. 

Nå er det jo litt ulikt med oss, når det gjelder å ta imot hjelp. Noen av oss er av naturen mer hjelpere enn hjelpmottakere. Og så er det en klassegreie, tror jeg. Jeg er ikke vokst opp med at noen i min omgangskrets hadde hushjelp, mens dugnad, at man kom hjem til folk og tok seg av et slakt eller å tok opp potetene er jeg jo godt vant til fra barndommen. Men da var man jo med sjøl. Men bare å sitte der og kommandere, det er litt rart.

Men så handler det også om en annen ting: Man må sette ord på ting som vanligvis er språkløst. Og i enda større grad er det språkløst når man bor aleine. Skapene og benkeflatene har ikke navn når man alltid har bodd aleine et sted. Den enden av benken som vender mot døra og der det er ei knaggrekke… Den har ikke et kort og greit navn som kan brukes når noen spør hvor gryteklutene er.

Jeg finner jo noen navn på stedene etter hvert, og merker at bare det gjør det lettere. Særlig når det er samme person som er her i dagevis, som nå datteren min.

Likeens er det jo slitsomt for en hjelper å bli dirigert verbalt med ”hylla over”, ”bak den hvite boksen” osv. Også når ting skal legges riktig på plass. Som det ofte må. For er det noe en krykkebruker ikke har bruk for, er det å stå på ett bein og lete etter ting som står feil. Dessuten er denne krykkebrukeren en sånn person som heller ikke til vanlig finner ting inni skap om det ikke ligger på rett plass. Det er til manges overraskelse vanligvis tellekanter og rigid system inni de fleste av mine skap, selv om det er ganske rotete utenfor dem.

En ting som gjør dette slitsomt for både dirigent og hjelper, er at mye av det vi gjør med hendene ikke lagres oppe i selve hjernens pannelapp. Ikke bare hvor vi har plassert ting, tasting er et kjent eksempel på viten som bare sitter i hendene, men også det at man ofte må gjøre en ting selv når en skal lære bort praktiske ferdigheter, man kan ikke ”bare si det”. Så når man skal sitte og forklare, må man pent flytte viten om ferdigheter og plasseringer opp i frontallappen i hjernen, som slett ikke er vant til å måtte bry seg med den slags, og kan bli temmelig sliten.

Eureka: Kan dette være demensforebyggende hjernetrening? Det hadde virkelig vært flott om jeg kunne trimme hjernen min i det minste, nå når både magemuskler og høyre hofteledd og -bein blir mer og mer pudding. Som en slags kompensasjon? Eller vil man da få en veldig frontallapppreget person, mer i retning av Aspbergers?

En kan føle seg sjefete når en dirigerer folk, og dessuten være usikker på hvor mye den andre synes det er greit å bidra. Desperat lesing av kroppsspråk og ansiktsuttrykk, er ikke alltid nok. For kanskje kan Hjelperen godt tenke seg å bidra mer. Men helst ikke med det jeg ber om, kanskje? I hvert fall har jeg tidligere opplevd folk entusiastisk guffe på selv om jeg sier det ikke er så nøye, dersom det er noe de synes er gøy. Rimelig nok.
(Eksempler på sjeldne spørsmål jeg ikke har fått: ”Kan jeg få lov å potte om den Oxaliaen din?” ”Trenger du å få satt alle bøkene i bokhylla di etter alfabetet?” Men vi har alle våre fascinasjoner, så hvem vet...)

Det er jo heller ikke sånn at det er en enkel skala for hvor nøye vi er i husarbeid, personlig hygiene, estetikk og annet. . Jeg tåler bøss på kjøkkengolvet og skittent vindu, (nå om dagen), men skifter muligens håndhånkle på do og vasker såpedispenseren oftere enn gjennomsnittet. Selv nå. Og lager bare te av tepose når jeg er skikkelig sliten eller har folk på besøk. Og…, dette er litt flaut, egentlig:  jeg har bodd i 10 år i Drammen med Glitrevann, så i Oslo drikker jeg bare vann som er silt gjennom filterkanne. Jeg merker det ikke borte hos andre, men hjemme kjenner jeg forskjell. 

Bevisstheten om ulik prioritering kan være litt stress. Jeg har mange venner som er menneskearbeidere og har lært seg å hjelpe folk på deres premisser selv om de har et annet verdisystem enn en selv. Men jeg frykter at det kan være utfordrende likevel, å ”dille” med noe en synes er unødvendig, mens annet ikke kan få ”gjøres ting skikkelig”.

En langtidssyk jeg kjenner ble temmelig frustrert over at en hver ny hjelper absolutt skulle vaske golvet, selv om det ikke stod på arbeidslista. Det er selvfølgelig fint å få reint golv. Men hvis det gjør at det ikke er igjen nok av de bevilgede timene så man kan å få brettet klærne så de står på høykant ( jfr Kondo) så man ikke bruker så mye krefter i hendene på å få tatt ut ei t-skjorte, så kan hjelperens helt egne golvvaskprioritering bli en liten hverdagskatastrofe. 

Ofte har brukerens prioritering  en så åpenbar grunn som at tøy må være plassert så en kan få tak i det. Andre ganger kan det hende den som trenger hjelp, bare heller vil få hengt opp nye gardiner og ha et litt halvskittent golv noen uker til. Fordi det er så pent å sitte/ligge å se på de nye gardinene.
(Og nå skal jeg kun hinte om dette eksemplets relevans til diskusjonen om Praktisk bistand/hjemmehjelp og personlig assistent.)

Jeg er veldig glad jeg bare trenger hjelp midlertidig, kom jeg på nå.

1 kommentar:

Safa Sadat sa...

Hei alle sammen, jeg heter Aisha Sadat, jeg er gift i 20 år med mannen min, og vi har to sønner, eldste en 16 år og yngre er 11 år. Mannen min elsket meg veldig, men det ble til et punkt da han engasjerte seg i en affære med en kvinne som er hennes kollega. Jeg har aldri forestilt meg det, men på en eller annen måte endret holdningen hans til meg og barn seg, den sene han kom fra jobb fikk meg til å tenke over saken. Selv på mitt 20-års bryllupsdag i mars holder jeg meg borte fra sex da vi lover å gjøre det på bryllupet jubileumsdag, 15 dager før bryllupsdagen, tilsto han at ja, han hadde sex med sin kollega.
Han brakte henne i sengen min da jeg var ute på jobb, det betyr at følelsene mine var helt ubrukelige for ham, min mentale tilstand er full av kvaler, jeg tror jeg ikke kan glemme og gjenopprette smertene, denne kvinnen hadde full kontroll over henne og jeg har aldri ønsket å gjøre det med vold, hun vil vinne over meg når hun er skilt, hun sa at hun var sjalu på forholdet vårt, og hun vil ødelegge meg ved å ta mannen min. Jeg måtte diskutere det med en venn som ba meg finne en god stavebeslag, for det første trodde jeg aldri på denne cast-rettskrivningen, men jeg må prøve den før jeg kom over PROFET NOSA UGO-e-posten på internett om hvordan han har hjulpet så mange mennesker med å få eksen tilbake og hjelpe til med å fikse forholdet og gjøre folk glade i forholdet og noen andre historier om åndelig sykdom og mer.
Jeg forklarte situasjonen min for ham, og han hjalp meg med å utføre noen bønner, noen urter og røtter og et lite offer som jeg gjorde, og i løpet av 7 dager kom han tilbake for å be om unnskyldning, og det var bare et mirakel for meg. Jeg er glad i dag at han hjalp meg, og jeg kan stolt si at mannen min nå er med meg igjen og at han nå er forelsket i meg som aldri før.
Trenger du hjelp i forholdet ditt som å få tilbake mannen din, kona, kjæresten, kjæresten, vinne lotterier, urtemedisin mot sykdom, HIV, kjønnssykdommer, astma, leddgikt, feber, hjerneslag eller noen form for sykdom, åndelig problem , Jobfremmelse, seere som leser innlegget mitt som trenger hjelp til livsutfordringer, bør kontakte PROPHET NOSA UGO, og du vil være glad for at du gjorde det.

E-post: nosaugotemple@gmail.com
WhatsApp: +34631686040