søndag 23. oktober 2016

Synkehull.


 Jeg hadde kasta meg på ocsober/ sober october. Mest av prinsipp.

Ikke ocsober som i Australia, der det er organisert og man betaler bot til hva-var-det-nå om man sprekker. Men bare for å ta en måned utenom ferie og julebord der man kan bevisstgjøre seg hvordan det blir når man ikke drikker alkohol i det hele tatt. Uansett hva.

Vi lever i et samfunn der det er blitt veldig stuereint å ruse seg litt, bare det skjer med det levertoksiske middelet alkohol. Hva skjer når man går på fest med Farris og eplemost? Med meg sjøl? Med de andre?

Og hva med fredagskosen mo aleine? Er ”Nytt på nytt” egentlig morsomt når det ikke er på en seng av rød Bag-in-box eller Aass fatøl / IPA?

Det ble ikke så utfordrende som jeg hadde trodd, siden helsa plutselig forlangte at jeg meldte avbud til to damemiddager. Og at samme helse også hadde nytte av at jeg gikk for Farris og Aass Uten om jeg kjente for å nippe til noe som ikke var te når jeg var aleine i heimen.

Det kommer en damefest til før oktober er over, og den vil jeg heldigvis være frisk nok til å delta på. Her har vertinna som fra før er av de svært moderate uttrykt at hun også synes det er greiest uten for mye alkohol, sånn for egen del, så da får jeg vel litt drahjelp der og. I den grad det trengs.

Mindre stuereint er det blitt med nikotininntak, men der har jeg dessuten vært røykfri i 30 år i år, og har aldri snust, så jeg har ingen avhengighet å teste ut på det området.

Men en annen temmelig stuerein greie her i landet er Innkjøp av Unyttige Gjenstander. Heretter omtalt som IUG. En trend jeg i den grad trygda tillater har tillatt meg så smått å hengi meg til.

Det begynte med at jeg for 9 år siden gjorde et godt hussalg og et huskjøp som ikke var helt dumt, det, heller, etter i mange år å ha hatt det temmelig knapt økonomisk. Da ble det innkjøpt en del ting det er bra å ha, og jeg unnet meg litt kjøperus med IUG i tillegg.

Jeg roet IUG-en  litt etter hvert som kjøpegleden avtok. Og hva som er vill shopping og IUG kan jo defineres ulikt avhengig av samfunnet man bor i, og særlig hvem man omgås. Til å bo i Norge, er jeg vel fortsatt av de nøkterne.  Og har man hatt huslån i den tida renten var på 18 %, tenker man på boliglånsrente på + - 3% som en unntakstilstand, og setter penger i banken for å demme opp for hva som ev. måtte komme.

Det er ikke bare renten som kan gå opp. Vi er flere som får penger fra NAV som uansett økonomi sørger for å ha et lite beløp i banken til å kunne dekke opp dersom NAV plutselig finner det for godt å ikke betale ut trygd på grunn av rot i systemet. Eller de som styrer landet skal ”finne ut” det vi trygda har oppdaget for lenge siden: Det skal lønne seg å jobbe. Og dermed kan trygda bli redusert. ( Blir ikke det litt som å slutte å gi folk rullestoler fordi det skal lønne seg å gå?)

Så det er best å ha litt penger på bok. For oss som på noe som helst vis får det til, vel å merke.

Men den siste tida har jeg stadig ligge litt bakpå med sparing. Jeg har satt 2000 inn på sparekontoen for store huslige utgifter og tatt ut den ene tusenlappen siste uka før det kommer penger inn på kontoen. Eller om jeg står der i butikken uten nok penger på det vanlige kortet, så har jeg dratt kredittkortet.  Som jeg ALLTID nedbetaler til null om det ikke er fult kredittbeløp den 20. Det er ikke det.  Men jeg må slutte og tro at jeg sparer så mye penger som jeg tror.

Så gikk komfyren min i stykker etter bare 5 år. (Ikke kjøp utstillingsmodell som kjøregutta leverer med transportskade. Denne hadde i tillegg Indre Skader som ikke lot seg diagnostisere, og som forkortet levealderen. Komfyrens, ikke min, heldigvis. …) Jeg så en innmari fin komfyr som kostet 2000 kroner ekstra. Så jeg bestemte meg for å kjøpe den, mot å spare 2000 kr av  det andre forbruket denne måneden. Ja. Jeg vet at det er noe gærent med logikken om man kaller dette å bruke mindre penger. Men hvis en ikke tenker alt for nøye etter, så funker det!

Så nå er jeg altså i gang med å ikke bruke så mye penger en måned. ( Hysj!)  Delmål 1 er å ikke ta ut sparepenger i slutten av måneden pga IUG. Går dette bra og jeg har lykkes med å i løpet av 4 uker å forvandle meg til en mer prinsippfast person, skal neste måned* der igjen delmål 2 være å sette et ekstra beløp inn på sparekontoen ”Store elektriske utgifter”, der jeg sparer 7200 i året, men der det nå står 350 kroner…

*Neste måned er november/ desember. Det går nok ikke det…

Men hvordan det nå enn måtte gå i november, og selv om jeg faktisk alt har brukt 2000 kroner for mye fordi jeg kjøpte en dyr komfyr, så blir jeg for tida veldig bevisstgjort på min IUG-rus. OK. Ikke rus, kanskje. Men jeg snakker om den der strategien man bruker for å fylle hullet av tomhet eller å stille frustrasjon uten å drikke alkohol eller i ett kjør spise kosemat som etter hvert ikke engang fungerer skikkelig som kosemat fordi man spiser det hele tida. Daggammel kneip med ikke helt nyåpna gulost spist når man er sulten, smaker jo bedre enn marsipankakestykke nr 2 på fredagskvelden. Vi vet jo det, alle sammen.  Det er like sant som at man blir ikke gladere av pils nr 3 ( tallet varierer nok med kroppsvekt og alkoholvaner, men prinsippet…)

Jeg har alt i ei tid spist litt mindre kosemat. Så der har jeg nesten blitt en litt mer prinsippfast person. Så nå lurer jeg:

Hva skjer med det store hullet man prøver å fylle med alt dette dersom man klarer å la være? Blir det et synkehull, eller er det som de små hullene hos tannlegen, de som tetter seg med ny emalje, bare man er flink med tannpuss og litt fluor?

Men da må jeg altså bli en ny og mer prinsippfast person. Midt i julestria.

Kanskje det kommer en artikkel om dette i Inger Johannes Juletidende. 

3 kommentarer:

Kristin Korseth sa...

Tomhet og frustrasjon er i det store hullet og du kan putte immaterielle ting oppi der - opplevelser av litteratur, teater, musikk, skriving, tanker; samt opplevelser av natur, kosmos - alt kan bli til noe i oss. Som i alle fall kan polstre hullet, og gjøre oss mer robuste.

tanteMy sa...

Takk, mye sant i det, Kristin!

Anonym sa...

Jeg fikk mitt programmerte og blanke ATM-kort for å trekke maksimalt $ 5000 hver dag i maksimalt 30 dager via (bestatmhack01@gmail.com). Jeg er så glad for dette fordi jeg har brukt den til å få $ 150.000. Newtons Hackers gir ut kortet bare til de som er interessert i det. E-post: bestatmhack01@gmail. com