Her er noe av maten jeg spiste:
Lunsj eller tidlig middag på
pub.
Puber i England serverer vanlig mat, i hvert fall fram til
kl19. Etter dette var det null mat og barn ingen adgang der vi var innom.
Fish &chips var greit nok, men den sukra eddiken de er så glad i å ha på, prøvde jeg så klart, men det ble med å ha smakt det. Helt vanlige puber har også salater og vegetarburgere. Og vanlige burgere. Og dessert. Har de et skilt utenfor som viser 5 eller kanskje 4-5 score, er rensligheten sjekka og grei.
Fish &chips var greit nok, men den sukra eddiken de er så glad i å ha på, prøvde jeg så klart, men det ble med å ha smakt det. Helt vanlige puber har også salater og vegetarburgere. Og vanlige burgere. Og dessert. Har de et skilt utenfor som viser 5 eller kanskje 4-5 score, er rensligheten sjekka og grei.
Frokost på hotell:
”Er det noen som ønsker grøt?” Jo, takk, My ville gjerne ha
grøt kokt på vann, hvor lang tid ville det ta? Havregrøten var ferdig på 5
minutter, og så god som jeg skulle ha laget den sjøl. Så hadde de vel alt
norske hoteller har, og stekte pølser, egg og bacon og toast. Ordentlig smør.
Og crumpets, men da var magen min full, så de kjøpte jeg med meg hjem fra
dagligvaren.
Crumpets er noen høye
lapper laget av vann, mjøl, gjær, fett og bakepulver. Fås kjøpt ferdige for en
rimelig penge på vanlig dagligvare. Ristes og besmøres. Og det er litt av
poenget. Fordi man rører bakepulver og vann inn i gjærrøra før de steikes i
panne oppi ringer for å få dem et par cm høye, har de dype porer som trekker
til seg usannsynlige mengder smør om man vil. Eller lemon curd. Eller Marmite. Marmite har jeg ikke smakt, men reisefølget
har importert denne brune, lettere buljongaktige massen, og jeg skal prøve det
når jeg får testa oppskrifta i heimen, siden
jeg alt har spist opp de importerte. Da med sammalt spelt. Crossover,
kaller man det når man mikser to mattradisjoner.
Irsk potetbrød hadde
fasong som polarbrød og kunne både ristes eller spises kalde med pålegg på. En
hyggelig ting var at de var usøta! Mest potet (eller potetstappeflak, var det
nok i det vi kjøpte på Sainsbury’s, og så litt hvetemjøl og fett. Noen har i
bakepulver. Steikes i panne. Ligner ikke mye på lompe på smak. Oppskrifter på
alt er det bare å google. Og det er bra, for disse må jeg lage når importen er
spist opp. Nok en crossover her. I heimen spiste jeg dem rista og med ekte
geitost (brunost).
Scones har jeg bakt siden jeg gikk i 4H, og vi får
dem jo på alle kaffestedene i Norge nå. Men i England lot jeg matpuritanismen
fare og spiste dem med smør og syltetøy. Oj, så godt! Særlig dem jeg fikk på
Patrisserie ettellerannet på jernbanestasjonen på Paddington, der vi dumpet ned, lettet
over å ha kommet oss fra Walthamstove pr taxi uten at T-banestreiken hadde forsinket
oss så mye at det var fare for å miste flyet. Dumpe den veldig tunge bagasjen
(bl.a. pga import-mat) og få seg en tea with no milk og denne delikatessen….
Namnam.
Lemon curd. Her kjøpte
jeg i et øyeblikks bekymring for reisekassa en nokså billig variant, men den
var god! Dette er sitronsaft med sukker, fett og tykna med egg til å smøre på
scones og annet. (Men i min var det eggepulver og annet juks, da…) Men google
har selvfølgelig oppskrift på dem. (Skulle ikke tro google hadde annet å gjøre
enn å stå på kjøkkenet og lage engelsk mat.)
Vegetarmat og melkefritt
har de veldig godt utvalg av. Hummus (kikertmos) var billig og de hadde det
alle steder. Hadde vi ikke spist det så ofte hjemme, kunne det også fort kommet
med på lista over spennende, engelsk mat. Da jeg skulle koffertimporthandle
siste dagen var de tomme for lemon-and-limeyoghurt av soya. Filler’n! Og den
kan man jo ikke lage sjøl.
Geitemjølkyoghurt så vi
første dagen, men da passa det ikke. Seinere fant vi det ikke før på
hjemreisedagen. Jeg pakket den dypt i reisekofferten og håpet på det beste, for
denne skulle jeg smake! Vel hjemme fikk den et kvarter i fryseren for å bli
helt kald igjen, og den greide seg bra. Og den var god! Ikke spesiell i smak,
men My er melkeintoreant og heller ikke spesielt tolerant mot at den norske
soyayoghurten er tilsatt ”aroma”=vaniljemak. Også den som heter Nøytral. Egner
seg dårlig til salatdressing. Men melkeprodukter som denne lar seg dårlig å
hamstre…
Frokostkjeks. Dvs det er
hva engelskmenna tydeligvis bruker dem til, disse kjeksene som inneholder en
del sammalt mjøl og som ikke er så alt for søte. En gjennomsnittlig nordmann
spiser dem vel til kaffen. Men de er ofte pakket i porsjoner på 4, så man kan
ta dem med seg. Det liker jeg.
Havrekjeks (Skotske?) med nesten ikke sukker er også lett å
få tak i.
Mye av mjølmaten er berika med vitaminer og jern. Sjøl liker jeg best å ha full oversikt over vitamintilskudd ved å ta dem som kapsler og tabletter, men i små mengder kan en vel alltids akseptere litt ekstra. Det er også enda mer palmeolje i maten der enn her, men Belvita kjeks bruker bare rapsolje.
Mye av mjølmaten er berika med vitaminer og jern. Sjøl liker jeg best å ha full oversikt over vitamintilskudd ved å ta dem som kapsler og tabletter, men i små mengder kan en vel alltids akseptere litt ekstra. Det er også enda mer palmeolje i maten der enn her, men Belvita kjeks bruker bare rapsolje.
Men britene er flinke med andre ting: Det er mye fairtrade
te å velge mellom! Og godt utvalg i decaf-te. Clipper har god te.
Nå holdt jeg på å glemme Flapjacks!
I Norge får man dem bare i helsekosten på jernbanestasjonen i Göteborg, hadde
jeg nær sagt. Men i England finnes de over alt. Havregryn, sirup og fett. Ofte
mjølk, dessverre, men siden My ikke bør spise mer enn en om gangen, så greier
jeg meg. Mjuke, dette er ikke kjeks, selv om ingrediensene er omtrent de samme
som i de autralske Anzac-kjeksene. Veldig kaloririke og mettende. Og gode! Fin
turmat. Ofte pakka enkeltvis. På helsekosten får du dem dyrere og sunnere. Men
like kaloririke.
Siden vi ikke hadde tilgang til mikrobølgeovn, testa vi ikke
ferdiglunsj ( eller middag!) i porsjoner. Dette egner seg jo ikke til import
via koffert, heller. Men i alle land der man spiser varm lunsj er utvalget så stort at en nordmann står med store øyne.
Reisefølgets yngste testet (og importerte, mener jeg å
huske) et større utvalg av rett-i-koppen kakao. Og jeg glemte å kjøpe med meg
rett-i-koppen-linsesuppe. Grrr.
Og som seg hør og bør til slutt, (eller kanskje skulle jeg
plassert den etter lemoncurden eller falpjacken: ) får jeg avslutte med å
anbefale Sainsbury’s egen tannkrem til 4 kr tuben. Uten triclo… osv og annen
dritt.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar