Det beste er det gode salatglassets fiende.
Jeg har skrevet om
dette før. Våren 2013. http://tantemy.blogspot.no/2013/04/7-ytring-fra-my-om-stille-badevekta.html Så denne bloggposten er vel litt juks.
Men jeg driver og
rydder i papirene mine, og alle som har lest bloggposten min om prokrastinering,
http://tantemy.blogspot.no/2011/10/utsettelsesatferd-kalles-ofte.html,
skjønner at det ble veldig viktig å få skrevet en bloggpost om… for eksempel
salat på glass.
Jeg hadde nok hørt før at man kunne kutte opp salat på glass og ha klar i dagevis i kjøleskapet, men avviste ideen kjapt. Så for meg posene med ferdigkutta salat i butikken, med brune kanter… Var det ikke meningen at salat skulle være sunt, da?
Man går i den
vanlige fella: Man avviser de halvgode løsningene, fordi man føler seg
overbevist om at man garantert vil kunne fullføre den beste løsningen. Alltid.
Man skal nemlig skjerpe seg og bli et perfekt menneske. Fra i dag. (Evt i
morgen…)
Det var i en periode
jeg prøvde å bli – ja, om ikke et perfekt menneske, men et flere kilo lettere
et, at jeg innså at jeg måtte ha noe sunn mat lett tilgjengelig, og bestemte
meg for å lage salat på glass. Jeg hadde hørt om å lage for 5-6 dager om
gangen, men nøyde meg med tre. En porsjon i bolle og to i glass med tett lokk.
Det funka som bare
det! For man tar ikke salatglasset i stedet for nyskåren salat, vet dere. Man
tar den i stedet for 4 riskaker med ost og en yoghurt, pannekaker eller kanskje
en halv pizza Grandiosa. Eventuelt en rekke småspisemat ( kjeks, is, en halv
matbar av den ikke så sunne sorten… man stapper i seg mens man lurer på hva man
skal lage til lunsj eller middag og før man oppdager at man vel har spist den,
bit for bit.
Salatglasset funker
best som en basis, der man tilsetter noe. Lager man olje/eddikdressing, kan den
ligge i bunnen av glasset og marinere noen morsomme bønner, men jeg er glad i
yoghurtdressing, og den må du lage når du skal spise. Evt kan du lage dobbelt
porsjon og ha til dagen etter, men du må ha den på når du spiser. Det samme
gjelder dressing fra flaske.
Dessuten er det min erfaring at det må mer proteiner enn bønner til for å bli mett, og hvis du vil ha egg, fisk eller kjøtt, må du også ha det i når du skal spise. Men du kan skaffe det og ha det klart når du lager glassene. Hardkokte egg kan oppbevares i kjøleskapet, og det får ikke den blå ringen rundt plommen om du skreller dem straks de er kjølt ned i litt vann, og så kan du oppbevare dem i en plastboks. Eller -pose.
Men du kan vel også ta ei skive brød med makrellitomat til salaten også. Eller ha den ved siden av middag. Til to?
Dessuten er det min erfaring at det må mer proteiner enn bønner til for å bli mett, og hvis du vil ha egg, fisk eller kjøtt, må du også ha det i når du skal spise. Men du kan skaffe det og ha det klart når du lager glassene. Hardkokte egg kan oppbevares i kjøleskapet, og det får ikke den blå ringen rundt plommen om du skreller dem straks de er kjølt ned i litt vann, og så kan du oppbevare dem i en plastboks. Eller -pose.
Men du kan vel også ta ei skive brød med makrellitomat til salaten også. Eller ha den ved siden av middag. Til to?
Jeg liker dessuten å
ha i tomatene når jeg skal spise også, fordi jeg ikke synes kjøleskapskalde
tomater smaker noe særlig.
Jo, men det er mye
lettere likevel! Du slipper med å rydde opp på kjøkkenet en gang. Du bare tømmer glasset opp ned i en
bolle, putter oppi det siste og spiser.
Fylling av glasset
er enkelt. Du tar det våteste nederst, og det tyngste. Så kommer sånt som
paprika og agurk, og har du to slag grønn salat, tar du den med de tandreste
bladene på toppen. Ta et glass som kan bli fullt uten at du skviser maten, og
sett lokket godt på. Sett dem i kjøleskapet.
( Jeg kan tenke meg
at ”ta et glass” er det vanskeligste. Du får kjøpe et glass eller to hos Claes Ohlson og til jul kan du
ha pepperkaker i det ene og marsipan i det andre. Eller du kan oppbevare
dekorativ tørrmat på kjøkkenhylla om salat på glass ikke blir en fast ting i kjøleskapet ditt.)
Og hvis du lager 5
porsjoner, kanskje, så kan du åpne en liten boks mais (eller prøv hermetiske
mandariner!) og ta litt i hvert glass. Og du kan åpne to ulike pakker kokte
bønner i salaten. (Ta dem i en sil og skyll vekk det klisne vannet de ligger
i.) Du kan ta en gul og en rød paprika, uten å få halve paprikaer liggende til
tørk i kjøleskapet.
Lever du litt
uregelmessig, og er litt usikker på hvor mye du kommer til å spise hjemme, kan
du lage deg tre porsjoner, bare du vet at de to glassene i kjøleskapet blir
spist opp i løpet av uka.
Var ikke dette lurt,
da?
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar