fredag 29. juni 2012

Buss for tog er temmelig «buss-for-tog».



Første gangen det var buss for tog, var jeg velvillig og tålmodig. Det kommer nok av at jeg ikke regnet med at dette fenomenet skulle skje med jevne mellomrom i årevis, og mekke jernbanesporene må de få lov til. Dessuten tror jeg at jeg var litt heldig og traff på en transport som klaffet så noen lunne første gangen. 

Men hvor dårlig er det mulig å gjøre det? Og hvorfor lærer de ikke? Det siste tror jeg at jeg har et svar på. De bruker ulike strategier hver gang, det virker som arbeidslaget som er på jobb finner opp hjulet hver gang. Forresten, det er ikke arbeidslaget som finner opp hjulet, det overhørte jeg en gang. De var frustrert over at systemene ble lagt opp av noen som jobbet for langt unna det praktiske feltet. ( En hver som jobber i f. eks. hjemmesykepleien skjønner nok hva de mener med det.)

Jeg skjønner at jeg må beregne mer tid. Det er ikke mulig å skyfle folk fra Oslo til Drammen like raskt med buss, i hvert fall ikke i rushtida. Og noen ganger er det vi reisende som glemmer møte opp i hva vi gjetter oss til er i tide.

Men når det gjentar seg at man etter å ha ventet lenge på en buss i Oslo ankommer Skøyen i samme minutt som toget mot Kongsberg forlater stasjonen, var det ikke da mulig med en kommunikasjon mellom sjåfør og togfører, så de bussreisende fikk vite at om de skyndte seg veldig, kunne de rekke Kongsbergtoget, og togføreren fikk vite at om han ventet i 3 minutter, så kunne ha få med seg en busslast av en ikke ubetydelig del av dem som hadde til hensikt å reise med toget hans. Det ville han vel ha kjørt inn før han skulle returnere fra Kongsberg igjen? Få greie på spornummeret av togføreren, bussjåfør, og rop det opp i god tid til busslasta di!

Så ville det også hjulpet å få korrekt informasjon om hvordan erstatningstransporten forløp når man kjøpte billetten. For gir de feil opplysning der og du av for eksempel helsemessige grunner ikke kan eller bør foreta reisen slik den viser seg egentlig å foregå, så får du faktisk ikke billetten refundert. Og taxi for den som kommer virkelig ille ut vil de ikke tilby. De vet nok hvor mange det vil gjelde.

Har du ventet på toget i 58 minutter på Skøyen stasjon noen gang? Jeg foreslår at denne øvelsen er minstekrav for å få lov å planlegge buss for tog. Det er sikkert koselig å bo på Skøyen, men for de togreisende er det ikke verdens navle. Det finnes en bensinstasjon rundt et hjørne, men benker er det ikke. Det er ikke en gang noe lukket venterom for kaldt vær. De 58 minuttene er av de lengre, kan jeg love.

Jeg vet ikke noe om hvordan folk med rullestol eller barnevogn klarer seg, men jeg vet at halvstore barn og personer som konsentrerer seg dårlig plutselig må ha følge på toget på en reise som de tidligere mestret helt uten problemer. Eller de kan muligens ta Expressbussen, selv om den er dyrere. Men det hender Expressbussen kommer, men dessverre ikke kan ta dem med. Den nemlig er stappfull av andre som har tatt buss for tog for siste gang.

Når man har et fast tilbud om en fasilitet, synes jeg man har en forpliktelse til å opprettholde tilbudet så sant det er kunder nok (burde også gjelde Steinberg stasjon, forresten), og si fra i god tid om man må gjøre omfattende endringer. Å doble reisetida hver sommer mellom Oslo og Drammen, kaller jeg en vesentlig endring. Folk bosetter seg faktisk i forhold til tjenester de er avhengig av. 

Jeg har ikke bil. Derfor bor jeg nær grei offentlig kommunikasjon. Hadde jeg bodd på Gulskogen nå, så ville jeg måttet ta lokalbussen til Bragernes for å få Expressbussen. Men på søndager går det ikke lokalbuss til Gulskogen, og da måtte man stole på at man i hvert fall kunne ta toget en stasjon til Drammen stasjon. Men jeg vil tro man vil føle en viss utrygghet. De sier det går tog, men de sa jo feil om hvor buss for tog gikk da man spurte dem sist…

1 kommentar:

Anonym sa...

Sånn blir det når kjøtthu'er forvalter fellesskapets donerte skattekroner. Flere av disse personene hadde ikke blitt særlig gamle i en mindre, privat bedrift.. Den ville ikke hatt råd til å ha sånne nolduser ansatt. De er ikke i nærheten av å lære av tidligere flauser heller. Det er kanskje det aller værste... Jeg sier bare: God bedring! til samferdselsdep. og alle de andre dyrene i Hakkebakkeskogen.. Hadde tenkt meg en ferietur som innebar tog igjennom denne suppa som er nå om dagen, men det har blitt lagt på masse is. Går ikke an å satse på denne gjengen, mener Ellen S. A.